Afiseaza: 1-24 din 35 produse
FiltreCauti „vinuri albe” ? Intra pe 4villagewine magazin online de vinuri cu o selectie de vinuri DOC din Franta, Alsacia si Spania, Catalonia cu livrare la domiciliu. Vinuri din soiuri de vita de vie cu origine geografica.
Aflați mai multe despre lumea vinului alb, de la titanii gemeni ai sauvignon blanc și chardonnay până la mii de alte soiuri de struguri.
Chardonnay este un soi de struguri din care se obtin vinuri albe. În România. Chardonnay sec este un vin elegant, cu o aromă florală distinctă și se recomandă a fi servit rece alături de preparate din pește, crustacee sau specialități din fructe de mare. Sauvignon blanc este un soi de struguri. Se cultivă, de secole, în Franța.
Vinul alb este un vin care se fermenta fara contact cu pielea. Culoarea poate fi galben-pai, galben-verde sau galben-aurie. Este produs prin fermentarea alcoolică a pulpei necolorate a strugurilor, care poate avea o coajă de orice culoare. Vinul alb există de cel puțin 4000 de ani.
Varietatea mare de vinuri albe provine din numărul mare de soiuri, metode de vinificare și proporții de zahăr rezidual. Vinul alb provine în principal din struguri „albi”, de culoare verde sau galbenă, cum ar fi Chardonnay, Sauvignon blanc și Riesling. Din struguri cu coaja colorată se face și un vin alb, cu condiția ca mustul obținut să nu fie pătat. Pinot noir, de exemplu, este folosit în mod obișnuit pentru a produce șampanie.
Maturitatea strugurilor depinde de cerința produsului final. Pentru un vin alb dulce, indiferent dacă este fortificat sau natural, zahărul este criteriul cheie. Pentru un vin alb sec, se calculează maturitatea tehnologică, iar fructele se culeg chiar înainte (de obicei cu opt zile) de maturitatea zahărului. În acest moment relația dintre zahăr și acid este optimă. În plus, aciditatea scăzută va face ca vinul viitor să fie dezechilibrat cu excesul de alcool și lipsa de vioitate. În plus, aroma va fi mai puțin proaspătă și mai puțin vie.
Primul pas în prelucrarea strugurilor la cramă este separarea componentelor mustului de care sunt necesare părțile nedorite. Procesul urmat în această etapă va determina în mare măsură calitatea viitoare a vinului. Pentru aceasta, ciorchinii sunt în general scuturați apoi călcați în picioare. Practica călcării moderate permite spargerea boabelor, eliberând sucul și pulpa (nu poate fi folosit pentru vinul alb din struguri negri deoarece spargerea prematură a boabelor ar provoca un must colorat). Practica scuturarii sau tulpinirii are avantajul de a separa tulpinile de ciorchinul de struguri si evita sa dea vinului un gust erbaceu la presare. Coaja nu este macerată și se păstrează culoarea galbenă transparentă.