Vacanță și vin

Vacanță și vin

Alsace este o destinție in care pasiunea pentru vinuri se îmbină perfect cu îndeletnicirile specifice unei vacanță adică vizitare, relaxare, bicicletă și o mâncare excelentă.


Situată in NE Franței, intre masivul Vosgi si lunca Rihnului a fost de a lungul istoriei parte a Germaniei, dar si a Franței, devenind teritoriu definitiv francez după cel de al Doilea Război Mondial. Această evoluție istorică si-a pus amprenta asupra populției, asupra arhitecturii orașelor si a frumoaselor sate din secolul XIV-lea, dar si asupra viticulturii, regasindu-se caracteristicile ambelor țări.



Un Drum al Vinului traversează pe lung Alsacia, având o lungime de 170 de kilometrii, parcurgând 1500 ha de vii aflate pe dealurile de la poalele muntilor Vosgi.
Clima este de tip semicontinental cu o influență atlantică, cu o protecție naturală din partea munților Vosgi, fiind una din regiunile cele mai uscate din Franța, cu precipitații reduse, iar zilele insorite sunt foarte număroase, insumând peste 1800 de ore de soare/an.
Solul este foarte variat din cauza remarcabilei diversități geologice care caracterizează această zonă: nisip, pietriș, marne, calcar, argilă, ardezie, granit, roci vulcanice. O asemenea varietate de formațiuni gologice a influențat in mod clar producția vitivinicolă.
Fumoasele localități cu aspect medieval, Strasbourg, Colmar, Riquewihr, Eguisheim, Mulhouse, promit diverse experiențe intense, autentice, începând cu cele urbane, istorice, viticole, gourmet, până la cele cosmopolitane sau cele sportive.
Cu usurință se pot petrece 7 zile fantastice in această regiune vizitînd localitățile care sunt considerate cele mai frumoase ale Franței, sau participânnd la diverse degustări orgenizate prin cramele locale sau savurând mâncărurile autentice intr-un bistro satesc sau chiar in restaurante cu stele Michelin.
Călătorul poate să experimenteze Franța rurală, adevărată, autentică, unde se respectă cu sfințenie timpul meselor pe parcursul zilei și unde brutarul și măcelarul au incă un rol foarte important in viața de zi cu zi al localnicilor.
Zona abundă in mici localități pitorești cum este Eguisheim care face parte din topul celor mai frumoase 20 de sate ale Franței. Călătorii la fiecare pas, parcă au impresia că au pășit in fumoasele povești citite odinioară cu Hansel & Grettel.
În gastronomia locală una din cele mai iconice mâcăruri, este tarte flambe, o tarta in care se regasesc ceapă, bacon si un mix din cele mai fine brânzeturi. Evident, pentru cei pasionați, un winstub poate reprezenta highlite –ul zilei unde pe lângă vinuri se poate gusta celebrele mâncăruri autentice locale: choucroute, rösti, Baeckeoffe si evident tartes flambées!

Un simbol al Alsaciei este Pretzel, pe care putem să-l gustăm în felul clasic cu sare sau in diverse alte variante: cu brânză, cu ciocolată, cu dulceață.
Evenimentele de tip food and wine pairing sunt multe si oferă experiențe culinare deosebite.
Alsace este tarâmul-rege al celor mai bune vinuri albe. Aici pasionații vor intâlni Rieslingul perfect, fiind considerat vinul principal al Alsaciei, bătrânii spun chiar și azi că este cel mai bun vin al lor. Alsacienii au reușit să impună Gewürztraminer, chiar dacă in trecut majoritatea francezilor strâmbau din nas, datorită incărcăturii aromatice puternice si specifice care caracterizează acest vin, astăzi este considerat alături de Riesling un vin caracteristic al regiunii.
Este o zonă in care legislația permite cultivarea doar a următoarelor soiuri: Riesling, Gewürztraminer, Sylvaner, Muscat, Pinot Blanc, Pinot Gris si singurul soi roșu acceptat fiind Pinot Noir.
Sticla pe care vinificatorii o folosesc trebuie sa fie de culoare verde inchis cu gâtul alungit și poartă denumirea de Fluierul Rinului. Aceste prevederi datează încă din 1972.
O altă curiozitate o reprezintă paharele in care se servește de regulă in Alsacia vinul alb: acestea au un picior verde, pentru a putea evidenția nuanțele verzui ale vinurilor.

Spumantul produs in aceasta regiune este denumit Cremant d’Alsace si se imbuteliează si intr-o variantă rose.
Cele mai bune vinuri albe, Cremantul d’Alsace, mâncarea tradițonală, castelele vechi, acele chateau –uri pe care le-am văzut în numeroase filme, cele mai frumoase sate din Franța, traseele nesfârșite de biciletă așteaptă să le descoperiți.










 

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!