Vinuri organice si biodinamice

Vinuri organice si biodinamice
In ultimii ani am constatat o tendinta a cramelor mici de a produce vinuri organice si biodinamice sau corect formulat sa obtina vinuri in urma unei agriculturi organice si biodinamice, renuntand la ideea unui proces de productie care asigura cantitati mai mari de vin, chiar o calitate constanta prin utilizarea unor mijloace tehnice, chimice moderne.

Cum este mai bine? Sa produci in cantitati mai mici, dar organic sau cantitati mari si calitate controlata?


Din punct de vedere al omului din exterior, pare mai simpla varianta a doua, care inseamna utilizarea optima a unor suprafete mai mari de productie, cu o fertilizare chimica a solului,  utilizare de pesticide si insecticide moderne, eventual plantarea unor soiuri de vita de vie modificate genetic, care sa fie rezistente la intemperii, la diverse boli.  Agricultorul se asigura si limiteaza posibilitatile prin care natura influenteaza cantitatea si calitatea strugurilor. De asemenea, utilizeaza in tot procesul de lucru forta mecanizata, inclusiv la culegere nu se va utiliza forta de munca umana.
Asemanator productiei alimentelor in cantitati insemnate si in procesul de vinificare, totul este mecanizat, controlat si in cazul in care este necesar in vederea mentinerii unei calitati constante se intervine cu anumiti stabilizatori sau potentiatori chimici, se utilizeaza sulfiti care vor asigura o perioada indelungata, indiferent de conditiile de pastrare, o calitate stabila vinului.

Avantajele sunt evidente. Prin prisma costurilor de productie, care sunt pastrate la cote mai mici, pretul  de vanzare al vinului devine unul foarte competitiv. Cantitatile de productie insemnate, calitatea constanta si preturile optime vor asigura investitorilor rezultate financiare dorite. Evident se naste intrebarea de ce un producator, vinificator sa-si asume un proces de lucru mult mai greoi, o influenta a conditiilor naturale si o presiune fantastica a pietei si a preturilor de vanzare.

De ce sa produci organic si biodinamic?

Raspunsul vine din partea pietei de profil: exista un segment de clienti in crestere, care devine tot mai atent la calitatea produselor consumate. Acesti consumatori doresc sa achizitioneze produse  naturale, fara sa contina diverse substante chimice, fara amelioratori,  cantitate redusa de sulfiti. Sunt multe teorii, specialistii considerand ca o alimentatie cat mai naturala previne bolile, in special cele incurabile. Avand in vedere aceste asepecte, in randul consumatorilor s-a nascut un trend, acestia urmarind sa achizitioneze vinuri care provin din agriculturi organice, biodinamice, chiar sa achite un pret mai mare pentru un asemenea vin la raft.

Domeniile mici, care nu dispun de suprafete generoase si in trecut au fost fortate de competitia de pe piata, ca, an de an, sa asigure o calitate buna, chiar exceptionala a vinurilor produse, aceasta fiind unica arma a lor intr-o piata dinamica, unde trebuie sa se confrunte cu companii mari, care dispun de bugete insemnate de marketing, de promovare. Aceste domenii mici sunt, in principiu, in proprietatea unor familii, acestea mostenind din generatie în generatie si know-how-ul in ceea ce priveste agricultura organica si asigurarea unui proces de vinificare curat. In ultimii ani, foarte multe astfel de domenii detin certificari Demeter si Ecocert, se concentrează pe un proces artizanal de munca, se evita fertilizarea chimica, se evita pesticidele, insecticidele, se evita procesele de lucru mecanizate in vie, astfel incat sa nu dauneze mediului inconjurator. De exemplu, sunt sate in Franta unde majoritatea agricultorilor, pe suprafete majore, practica agricultura organica si nu vorbim doar de cateva exceptii.

Daca trend-ul actual se pastreaza, clientul de rand devine mai informat, devine selectiv si in acelasi timp accepta sa plateasca pretul corect, azi considerat mai scump, pentru vinurile produse organic si biodynamic și avem sanse ca, in viitorul apropiat, sa ne bucuram de mai multe vinuri cu certificare Demeter sau Ecocert.

Sa aveti o primavara frumoasa!     







 

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!