Pinot Gris - repreznetantul inaltei burghezii al vinurilor alsaciene.

Pinot Gris - repreznetantul inaltei burghezii al vinurilor alsaciene.

Vinul Pinot Gris - repreznetantul inaltei burghezii al vinurilor alsaciene.


Vinul Pinot Gris . Dacă ar fi să dăm crezare legendelor, acest soi a fost importat din Ungaria de contele Lazarre de Schwendi în jurul anului 1565. Plantele de viță de vie au fost aduse din orașul Tokaj (în Ungaria) de baron care a slujit Casa Regală în timpul războiului susținut împotriva turcilor. Fiind proprietar de terenuri din regiunea Bade și din Alsacia, se pare că a ordonat plantarea acestui soi de viță de vie în Kientzheim (unde se află și astăzi castelul său, deținut de Frăția Saint Etienne). Într-adevăr, în aceea perioadă, importantele regiuni viticole din Europa au visat să cultive acest Tokay din Ungaria, un vin puternic foarte apreciat, considerat ca fiind vinul regilor, folosind soiul Furmint.


Dar, potrivit mai multor cercetări, pare plauzibil ca strugurii aduși de Lazarre din Schwendi nu au fost de fapt înrudiți cu celebrul vin maghiar. Pinot Gris, este originar din Burgundia și este cunoscut pentru calitățile și abilitățile sale de a produce vinuri foarte concentrate și a primit în cele din urmă acest nume, după ce a purtat inițial numele de Grauer Tokayer.


Pe lângă proprietățile specifice ale viței de vie și gustului, istoria denumirii sale chinuite, a atras atenția lumii viticole și vitivinicole. Soiul a fost denumit inițial Grauer Tokayer înainte de 1870, apoi succesiv Tokay Gris, Tokay d’Alsace, Tokay Pinot Gris și, în cele din urmă, de la 1 aprilie 2007 devine Pinot Gris.


Culoare: Pinot Gris are o frumoasă culoare galben-aurie.





Nas: în general nu este foarte intens, dar bogat în complexitate aromatică, Pinot Gris poate dezvălui note tipice de fum, precum și arome delicioase de fructe uscate, caise, miere, ceară de albine și turtă dulce ...
Recomandat ar fi ca Pinot Gris d’Alsace să stea un timp în pahar pentru a dezvălui pe deplin o parte din complexitatea sa.
Cerul gurii: acest vin amplu și cărnos este susținut de o tensiune încântătoare care conferă vinului o structură plină de corp. Finalul este lung și bine echilibrat.
Food pairing: Pinot Gris d’Alsace are greutate, rotunjime și un finisaj lung, echilibrat cu o structură acidă superbă care îi permite să aibă recunoașterea meritată. Această bogăție care îl face să se potrivească atât de bine pentru alimentele cu personalități puternice pe care le îmbunătățește fără a vă obosi papilele gustative. Exemplul perfect ar fi foie gras. Pentru a însoți acest fel de mâncare singular, aveți nevoie de vin alb care nu este nici prea ușor, nici prea acid cu greutate, finețe, dar și suficientă intensitate pentru a-i spori aroma și textura inimitabilă.


Cu bogăția sa de expresie, Pinot Gris are o îndrăzneală naturală, capabilă să fie asortată cu feluri de mâncare de obicei pentru vinurile roșii. Prin urmare, este un partener perfect pentru cărnile albe și roșii, cum ar fi friptura de porc sau de vițel, conducte, vânat sau chiar organe.


Complexitatea sa aromatică și textura untuoasă sunt superbe cu bucătăria exotică sau mâncăruri dulci și acre, cum ar fi vițelul în cremă de vanilie sau un tajine cu prune sau caise. Aceste feluri de mâncare se potrivesc punctelor forte ale lui Pinot Gris, capacității sale de a se potrivi cu arome dulci, cum ar fi mierea sau fructele, și suficientă aciditate structurală pentru a oferi o folie pentru textura cărnii prezentate în aceste rețete.


Cu un indiciu de pădure de pământ și fum, Pinot Gris d’Alsace face o potrivire admirabilă pentru ciupercile girolle prăjite, risotto cu ciuperci boletus sau piure de cartofi trufat.


Brânzeturile Comtés și Beaufort sau în Elveția Appenzel și Gruyère necesită un vin egal cu opulența lor, mai ales dacă sunt fabricate din lapte bogat de vară de pășune și au fost învechite de câteva luni. Vinozitatea Pinot Gris, precum și puterea și lungimea finisajului îi permit să realizeze onorurile cu ușurință.


 

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!