Vinuri Pinot Noir 

Vinuri Pinot Noir 

Vinuri Pinot Noir . Pinot noir este un soi care se regăsește în multe zone geografice ale lumii, însă este asociat în mod special cu regiunea Cote-d’Or, Burgogne din Franța. Aici se produc unele dintre cele mai calitative și în același timp unele dintre cele mai scumpe vinuri de pe glob.

Pinot Noir, înainte să fie cules, se prezintă sub forma conului de pin și este unul dintre cele trei soiuri (alături Pinot Meunnier si Chardonnay) pe care legislația franceză le permite sa fie utilizate in producerea de Champagne.
Fiind unul dintre cele mai vechi soiuri din lume, legendele legate de apariția lui sunt variate, unii suținând că romanii l-au adus pe teritoriul Galiei, alții spun că ar fi existat deja în Burgogne chiar înainte de ocupația romană. Primele documente care atestă soiul sunt din anul 1345, când călugării francezi au început cultivarea în zona Reinghau, în Alsacia. Biserica a deținut plantațiile de Pinot noir pâna în perioada revoluției franceze, după care acestea au fost împărțite populației, aceste loturi fiind stăpânite individual, specificitate care se păstrează chiar și în zilele noastre.
Deși Alsacia este cunoscută în special pentru vinurile sale albe, numeroase documente, cum ar fi notele de inventar ale pivnițelor aparținând abațiilor sau taxele pe vin obținute de la bisericile din Evul Mediu, atestă existența unei cantități semnificative de vin roșu în regiune.Printre cele 40 de soiuri de struguri folosite la acea vreme, Pinot Noir se afla în top. Curios însă, producția a scăzut la sfârșitul secolului al XVI-lea și doar unele sate din Alsacia au păstrat tradiția vinurilor roșii (Ottrott, Saint Léonard, Boersch, Saint Hippolyte, Rodern, Marlenheim). În zilele noastre, mulți consideră că producția de Pinot noir in Alsacia este o noutate și doar acum începe să se bucure de succes, însă în realitate are o tradiție care provine încă din Evul Mediu, reprezentând o importantă filă din istoria Alsaciei.


Vinurile Pinot noir alsaciene pot fi de două tipuri: rouge leger și alsace rouge.


Pinot noir rouge leger este de culoare roșu deschis, cu nuanțe de rubin.
La nas oferă note de fructe roșii mici, precum coacăze roșii, zmeură sau cireșe.
Gustul este viu, echilibrat, elegant, oferind simultan o senzație minunată de fructe roșii. Taninurile sunt fine și netede, vinul devenind astfel suplu și delicat.
Spre deodebire de alte vinuri roșii, se servește răcit și se împerechează de minune cu un platou simplu, format din preparate din carne reci sau mezeluri.
Structura sa corpolentă, caracterul proaspăt, neted și catifelat asigură un vin ideal pentru carnea preparată la grătar sau în cuptor.
Este vinul roșu care datorită taninurilor sale suple și elegante se potrivește perfect cu carnea de pasăre sau cu carnea albă. Ar fi păcat să nu menționăm și preparate cum ar fi tabouleh, tajine de miel, cuscus, care pot fi servite în compania sa.
Poate fi recomandat inclusiv la desert, alături de preparate din ciocolată ușor dulci sau preparate cu fructe roșii care se potrivesc perfect, de asemenea, cu aromele sale.


Pinot noir alsace rouge are o culoare roșu închis și intens.
Nasul prezintă arome delicioase de fructe negre (mur, coacăz negru, cireș), cu note uneori de piele sau vanilie.
Gustul este suplu și echilibrat, reproducând gustul fructelor de pădure sălbatice. Taninurile mătăsoase structurează vinul oferind armonie și persistență.
Pinot noir rouge este cărnos, corpolent, oferă o culoare închisă, frumoasă și taninurile sale ferme sunt cele care îl recomandă alături de carnea roșie sau vânat.




  







 

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!