Vinurile albe RIESLING sunt obținute din soiul de viță de vie cunoscut în întreaga lume ca RIESLING, proveniența lui identificându-se cu Valea Rinului. Pentru unii, a fost soiul de struguri Argitis Minor roman al cărui cultura datează din vremea ocupației romane. Rieslingul a fost introdus în secolul al IX-lea în regiunea viticolă Rheinghau. În 843, imediat după divizarea Imperiului condus de Carol cel Mare, Ludovic al II-lea german a dispus plantarea soiului de struguri Riesling de-a lungul Rinului, la vremea respectivă acesta numindu-se Gentil Aromatique.
Acest soi de struguri ulterior a devenit Riesling, această denumire provenind din limba germană, de la „riesen” care semnifică „a cădea”, deoarece înainte ca soiul să devină aclimatizat în Alsacia, a fost extrem de sensibil la condițiile meteorologice nefavorabile, care determinau căderea florilor și prin urmare, nu se produceau struguri pentru producție.Diferit de vărul său german, Rieslingul de Alsacia a fost introdus în această regiune doar la sfârșitul secolului al XV-lea, iar creșterea sa s-a dezvoltat într-adevăr doar în a doua jumătate a secolului al XIX-lea. După anii 1960 a ajuns în poziția superioară a zonelor de producție din Alsacia, care produce cel mai elegant și mai fin vin și este definit ca regele încoronat al acestor ținuturi.
>Vinul prezintă se prezintă ca fiind galben pal cu nuanțe de verde aprins acestea fiind o expresie a prospețimii sale caracteristice.
Aroma sa este fină și elegantă, sunt prezente notele subtile de fructe (lămâie, citrice în general, grapefruit, piersică, pere, compot de fructe ...) și florale (flori albe, floare de tei, flori de urzică ...) și chiar semințe de anason, chimen, lemn dulce și fenicul. Rieslingul este unic în evoluția sa, deoarece în funcție de tipul de sol în care crește, dezvoltă arome minerale (petrol, kerosen ...). Aceste arome distinctive pot fi găsite în vinurile de terroir (Grands Crus).
Riesling este un vin uscat, foarte liniar, însa prezintă o intensitate plină de viață, vizibilă încă de la primul contact. Poate fi păstrat, se maturează minunat în sticlă, chiar zeci de ani.
Înzestrat cu o paletă de arome subtile, se potrivește cu un pește alb delicat, care necesită un vin elegant Aciditatea sa fină, combinată cu un strop de coajă de lămâie, scoate în evidență aromele subtile ale crustaceelor, sporind în același timp calitatea sa sărată. Când peștele și crustaceele sunt gătite cu un sos sau cu smântână, are menirea de a reîmprospăta palatul, pregătindu-l pentru următoarea înghițitură.
Spre deosebire de orice alt soi, mineralitatea sa specifică poate fi o potrivire delicioasă cu aromele intense ale stridiilor.
Este unul dintre vinurile albe rare, care pot fi asortate cu caviar fără ca acesta să lase un gust neplăcut de pește și metalic în gură. Este nevoie de caracterul unui Riesling d’Alsace pentru a nu fi copleșit de gustul caviarului, ci mai degrabă să fie potențat și mai mult cu fiecare mușcătură pe care o iei.
Riesling se potrivește de asemenea perfect cu păsările de curte,carnea albă, care nu se descurcă bine cu taninurile agresive. Este un partener excelent pentru a acompania preparatele cu sosuri, cum ar fi un ragu de vițel sau Coq ... au Riesling.
Brânzeturile din lapte de capră și oaie sunt ideale cu aceste vinuri vii și expresive, aciditatea lungă și rafinată va reflecta aciditatea ascuțită găsită în aceste brânzeturi.