Cum să alegi vinul potrivit pentru ocazii speciale sau pentru diferite preparate culinare
Bucurându-se de o istorie veche de mii de ani, vinul a devenit un simbol al rafinamentului și al gustului pentru multe culturi din întreaga lume. De la o cină romantică la o petrecere de nuntă, vinul poate adăuga o notă specială evenimentului tău.
Cum poți alege alegi vinul potrivit pentru o anumită ocazie sau cum il asociezi cu diverse preparate culinare?
În acest articol de blog, vom oferi câteva recomandări care să te ajute să faci o alegere potrivită.Atunci când alegi un vin pentru o anumită ocazie, evident trebuie să ai în vedere preferințele și gusturile invitaților tăi. Sunt însă cazuri în care evenimentul este de dimensiuni mari, nuntă, botez, lansări de produse, evenimente corporate la care participă un număr semnificativ de oaspeți, pe care de multe ori nu îi cunoști suficient de aproape, încât să poți anticipa preferințele lor.
Cum procedezi în această situație? - recomandarea ar fi să abordezi alegerea vinului în mod clasic. Un spumant brut, bine răcit, reprezintă soluția ideală pentru aperitiv, apreciată de oricine, urmat de un vin alb, tânăr, cu nuanțe minerale, cu o aciditate fină care poate fi asociat cu peste, crustacee, brânzeturi, carne albă. Un riesling de climă rece poate fi un chiar un excelent însoțitor al sarmalelor tradiționale. Evident nu poate lipsi vinul rosu, mai putin corpolent, care poate fi servit chiar usor racit si care nu necesita o decantare prealabila. În asemenea cazuri un Pinot Noir va reprezenta mereu o alegere smart.
De asemenea, trebuie să ai in vedere momentul în care se va desfășura evenimentul organizat de tine. Un vin roșu intens poate fi potrivit pentru o cină romantică și mai puțin adecvat pentru un prănz desfăsurat vara la o terasă, în aer liber. Un vin alb sau rose bine răcit, este o optiune perfectă pentru o zi caniculară.
Un alt factor important în alegerea vinului potrivit este tipul de preparat culinar pe care îl vei servi invitaților tăi. În general, vinul roșu se potrivește cu preparatele din carne roșie, cum ar fi vita sau mielul, în timp ce vinul alb se potrivește cu preparate din pește, salate, legume, brănzeturi nematurate.
Înainte de a alege un vin pentru o anumită mâncare, trebuie să iei în considerare condimentele și aromele preparatului culinar. Puține vinuri albe se pot asocia cu preparatele asiatice condimentate și picante. În asemena situații poți opta penntru un Gewurztraminer corpolent, care cu aromele sale bogate si exuberante, cu o adevărată explozie de fructe exotice (mango, ananas, fructul pasiunii) se completează minunat cu aromele preparatelor asiatice.