Cum să alegi vinul potrivit pentru ocazii speciale sau pentru diferite preparate culinare

Cum să alegi vinul potrivit pentru ocazii speciale sau pentru diferite preparate culinare

Cum să alegi vinul potrivit pentru ocazii speciale sau pentru diferite preparate culinare


Bucurându-se de o istorie veche de mii de ani, vinul a devenit un simbol al rafinamentului și al gustului pentru multe culturi din întreaga lume. De la o cină romantică la o petrecere de nuntă, vinul poate adăuga o notă specială evenimentului tău.

Cum poți alege alegi vinul potrivit pentru o anumită ocazie sau cum il asociezi cu diverse preparate culinare?

În acest articol de blog, vom oferi câteva recomandări care să te ajute să faci o alegere potrivită.
Atunci când alegi un vin pentru o anumită ocazie, evident trebuie să ai în vedere preferințele și gusturile invitaților tăi. Sunt însă cazuri în care evenimentul este de dimensiuni mari, nuntă, botez, lansări de produse, evenimente corporate la care participă un număr semnificativ de oaspeți, pe care de multe ori nu îi cunoști suficient de aproape, încât să poți anticipa preferințele lor.  
Cum procedezi în această situație? - recomandarea ar fi să abordezi alegerea vinului în mod clasic.  Un spumant brut, bine răcit, reprezintă soluția ideală pentru aperitiv, apreciată de oricine, urmat de un vin alb, tânăr, cu nuanțe minerale, cu o aciditate fină care poate fi asociat cu peste, crustacee, brânzeturi, carne albă. Un riesling de climă rece poate fi un chiar un excelent însoțitor al sarmalelor tradiționale. Evident nu poate lipsi vinul rosu, mai putin corpolent, care poate fi servit chiar usor racit si care nu necesita o decantare prealabila. În asemenea cazuri un Pinot Noir va reprezenta mereu o alegere smart.
De asemenea, trebuie să ai in vedere momentul în care se va desfășura evenimentul organizat de tine. Un vin roșu intens poate fi potrivit pentru o cină romantică și mai puțin adecvat pentru un prănz desfăsurat vara la o terasă, în aer liber.  Un vin alb sau rose bine răcit, este  o optiune perfectă pentru o zi caniculară.
Un alt factor important în alegerea vinului potrivit este tipul de preparat culinar pe care îl vei servi invitaților tăi. În general, vinul roșu se potrivește cu preparatele din carne roșie, cum ar fi vita sau mielul, în timp ce vinul alb se potrivește cu preparate din pește, salate, legume, brănzeturi nematurate.
Înainte de a alege un vin pentru o anumită mâncare, trebuie să iei în considerare condimentele și aromele  preparatului culinar.  Puține vinuri albe se pot asocia cu preparatele asiatice condimentate și picante.  În asemena situații poți opta penntru un Gewurztraminer corpolent, care cu aromele sale bogate si exuberante, cu o adevărată explozie de fructe exotice (mango, ananas, fructul pasiunii) se completează minunat cu aromele preparatelor asiatice.
Trebuie sa ai in vedere că un vin roșu, maturat, corpolent si intens necesită a pregătire prealabilă, nu poate fi servit imediat după deschiderea sticlei. Pentru o experiență deosebită, vinul roșu trebuie sa fie servit la o temperatura de 16 – 20 de grade celsius, aerat corespunzător, deci trebuie sa utilizezi un decantor și nu uita sa deschizi sticla cu cel puțin 30 – 40 de minute înainte sa torni vinul in pahare, insa tocmai la timp pentru al putea servi alături de o carne de vită preparată la grătar.
Dacă s-au anunțat prietenii tăi in vizită, nu trebuie sa-ți faci griji. Vinul alb, tânar, nematurat cu arome florale, citrice, poate acompania  perfect  poveștile voastre!

Dacă ești nehotărât cu privire la alegerea unui vin potrivit, poți consulta un somelier sau un specialist în vinuri. Aceștia pot oferi recomandări utile pe baza gusturilor și preferințelor tale, precum și pe baza preparatelor culinare pe care le vei servi. De asemenea, poți consulta ghiduri de degustare a vinurilor sau recenzii de vinuri pentru a găsi un vin potrivit.

În concluzie, alegerea vinului potrivit pentru o anumită ocazie sau pentru diferite preparate culinare poate fi o sarcină complicată, dar cu puțină planificare și cercetare, poți găsi un vin care să îmbunătățească experiența gastronomică a oaspeților tăi. Încearcă să îți cunoști invitații, să ții cont de tipul de eveniment sau ocazie și să iei în considerare aromele și condimentele din preparatul culinar pentru a face cea mai bună alegere.
 

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!