Riesling si asocierile perfecte

Riesling si asocierile perfecte

Ma incanta deosebit faptul ca in ultima perioada constat o preocupare intensa a clientului de rand, in a identifica asocieri perfecte intre un fel de mancare si un vin bun. In cazul vinurilor mai scumpe sau a vinurilor speciale, aceasta cautare a combinatiei perfecte, devine evident si mai pronuntata. De aceea m-am gandit sa abordez acest subiect din prisma unei persoane pasionate de gastronomie, insa care nu are cunostinte vaste in domeniul vinurilor, dar care este flexibila si este interesata sa descopere experiente culinare deosebite. Am sa incep cu unul dintre vinurile mele favorite: Rieslingul de Alsacia. Rieslingul este un soi de viță de vie cunoscut în întreaga lume, proveniența lui  identificându-se cu Valea Rinului, insa varul sau, Rieslingul de Alsacia produce cel mai elegant și mai fin vin, fiind regele încoronat al acestor ținuturi. 
 

Cum este un Riesling de Alsacia?


Vinul are o culoare galben-verzui, nuantele de verde reprezentand o expresie a prospetimii caracteristice.

Aroma sa este fină și elegantă, este prezenta in notele subtile de fructe: lămâie, citrice în general, grapefruit, piersică, pere, compot de fructe dar se simt si expresii florale (flori albe, floare de tei) și chiar de semințe: anason, chimen, lemn dulce și fenicul. 

O caracteristica aparte a Rieslingului,  în funcție de tipul de sol în care crește, este dezvoltarea de arome minerale (petrol, kerosen, benzina). Aceste arome distinctive pot fi identificate în special in vinurile Grand Cru.

Aciditatea sa este foarte fina.

Rieslingul este un vin sec, bine structurat, liniar, prezintă o intensitate plină de viață, vizibilă încă de la primul contact. Poate fi păstrat o perioada mai lunga, se maturează minunat în sticlă, chiar peste zece ani. 

 

Cu ce fel de mancare putem asocia Rieslingul de Alsacia?

 

Înzestrat cu o paletă de arome subtile, se potrivește foarte bine cu un pește alb, delicat, care necesită un vin elegant. 

Aciditatea sa fină, combinată cu un strop de coajă de lămâie, scoate în evidență aromele subtile ale crustaceelor. Când peștele și crustaceele sunt gătite cu un sos sau cu smântână, are menirea de a reîmprospăta palatul, pregătindu-l pentru următoarea înghițitură.

 

Datorita mineralitatii specifice, poate asigura o potrivire delicioasă cu aromele intense ale stridiilor.

Este unul dintre vinurile albe rare, care pot fi asortate cu caviar fără ca acesta să lase un gust neplăcut de pește și metalic în gură. Este nevoie de caracterul unui Riesling de Alsacia, pentru a nu fi copleșit de gustul caviarului, ci mai degrabă să fie potențat și mai mult cu fiecare inghititura.

 

Riesling se potrivește perfect cu carnea de păsăre, carnea albă, care nu se se asocieaza bine cu taninurile agresive. Este un partener excelent pentru a acompania preparatele cu sosuri sau un ragu, chiar de vitel.

 

Brânzeturile din lapte de capră și oaie sunt ideale cu Rieslingul, aciditatea lungă, fina și rafinată va reflecta aciditatea ascuțită găsită în aceste brânzeturi.

 

In Alsacia am descoperit Chucrut, un preparat pe baza de varza murata, cu multa carne, carnati si smantana. Asocierea acestui fel de mancare cu Riesling, a reprezentat pentru mine o experienta culinara aparte. Ajungand acasa, am incercat sa retraiesc experienta aceasta si am incercat combinatia Riesling si sarmalele traditionale din varza murata. Pentru mine ramane una din cele mai interesante asocieri posibile. Avand in vedere ca se apropie Pastele, puteti sa incercati aceasta combinatie inedita, sunt convins ca nu o sa va para rau!

 

Pentru cine putem oferi un Riesling?

 

Persoanele care prefera vinurile albe, seci, cu un caracter aparte, care insumeaza eleganta, finete, mineralitate, vor fi deosebit de incantate sa primeasca in dar un Riesling de Alsacia ( vezi recomandarea noastra aici).

Daca persoana este si pasionata de gastronomie, puteti combina Rieslingul cu un Pate de masline negre, ansoa si capere, precum si cu un dressing din ulei masline extra virgin si lamaie produse artizanale, organice ( vezi recomandarea noastra aici)

Rieslingul de Alsacia alaturi cu un sort lucrat manual din piele si denim, poate fi un cadou deosebit pentru orice pasionat de vin sau gastronomie ( vezi recomandarea aici).

 

Sa aveti o primavara frumoasa!

 

 

 

 


 

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!