Vinuri bune - selecție prezentata de 4villagewine

Vinuri bune - selecție prezentata de 4villagewine

Vinuri bune si asocieri perfecte. In domeniul gastronomic a existat din totdeauna o preocupare intensa a specialistilor de a identifica cele mai spectaculoase potriviri intre un fel de mancare si un vin bun. In cazul vinurilor scumpe sau a vinurilor speciale aceasta cautare a combinatiei perfecte, devine si mai pronuntata.

Profesionistii doresc sa produca efecte maxime, astfel atat vinul cat si mancarea servita, sa produca experientele cele mai deosebite pasionatilor in gastronomie.

Foarte multi profesionisi, gastronomi, au cercetat asocierea vinurilor cu mancarea, ducand aceasta analiza la nivel de molecule, analizand ce se potriveste si ce nu. S-a scris foarte mult si probabil se va mai scrie despre aceasta tema. Pare sa fie un subiect abordat des de criticii culinari, vloggeri sau bloggeri.

Aceste asocieri functioneaza perfect in cazul unor restaurante de top, unde meniurile nu se modifica, sunt constante, unde ingredientele sunt atent selectionate, calitatea materiilor prime este extraordinara si unde, foarte probabil. exista un sommelier care cunoaste toate preparatele culinare și a gustat de asemenea toate vinurile din colectia restaurantului. Astfel, el poate oferi vinul perfect pentru fiecare fel de mancare servit. Mai mult, acesta poate sa ofere minimum trei variante de vin bun pentru fiecare fel de mancare. In cazul acesta, putem accepta asocierile sugerate si sunt convins ca experientele vor fi pe masura asteptarilor de fiecare data.

Dar ce insemana vinuri bune?

Termenul bun, cu referire la vin, a fost modelat și modelat de secole. Cu mult timp în urmă, un vin bun poate să fi fost pur și simplu un vin nealterat, un vin capabil să facă călătoria de la Bordeaux la Paris fără a ajunge ca oțet. Apoi, un vin bun s-ar putea să fi evoluat în ceva cu mai mult decât acest singur criteriu, ceva care se îmbină cu cultura unui loc, reflectând atât terroir-ul său, cât și ce profiluri de arome se întâmplă să fie à la mode.

Până în acest punct, binele își trage sensul de la criticii de vin care au influențat scena vinificației. Luați-l pe Robert Parker, proeminentul avocat american devenit critic de vin, al cărui sistem de 100 de puncte și preferință pentru vinurile roșii mari, îndrăznețe, au dus la „parkerizarea” vinurilor. Unii susțin că acest lucru a omogenizat stilurile de vin în întreaga lume, accentul fiind pus pe notarea acelor puncte Parker care conduc la profit.

Acesta este motivul pentru care generații de critici au căutat să definească binele printr-un alt set de reguli, precum regulile de austeritate ale lui Alice Feiring (fără enzime, fără stejar, fără drojdie!) Vinul nu poate fi definit pur și simplu ca bun. Trebuie definit ca fiind bun pentru aceasta ocazie, sau bun pentru ca este facut fara aditivi, sau bun pentru potolirea setei la canicula verii.

Dar ce se intampla insa in viata noastra de zi cu zi?

In majoriatea cazurilor, deschidem o sticla de vin si verificam ce avem de mancare prin frigider… Daca avem un vin bun, un vin deosebit recomandat de un specialist, in cel mai fericit caz, ne pregatim si vom gati ceva ce ne face placere. Chiar daca nu va fi o asociere perfecta, vom savura un vin bun alaturi de un preparat pregatit in familie…Ce poate fi rau in aceasta combinatie?

Daca asocierea nu este una fabuloasa, ne putem clati gura cu un pic de apa sau putem manca o bucatica de paine si vom neutraliza papilele gustative inainte de urmatoarea inghititura de vin sau mancare.

Cu totii am crescut cu cateva reguli esentiale, foarte bine definite pe care le-am auzit la mesele organizate in familie, sau mai tarziu, unii dintre noi, in cadrul studiilor de specialitate: langa carne alba, legume, salate vom servi vinuri albe, iar pe cele rosii le asociem cu carne, in special carne rosie. Aceste reguli, insa, pot fi inculcate, doar trebuie sa fim deschisi, flexibili in asocieri pentru a dobandi experiente deosebite. Pana la urma, experientele noastre personale sunt cele care conteaza cel mai mult.

De ce sa nu asociem de exemplu un Pinot Noir, lejer de Alsacia, cu ton sau somon preparate simplu la grill? Sau de ce sa nu asociem un vin alb, corpolent cu carne rosie?

In Alsace, o zona viticola in care vinurile albe sunt dominante, se practica asocierea unor Riesling-uri deosebite cu chucrut, o specialitate locala cu varza murata si muuulta carne. Pornind de la experienta alsaciana, am incercat sa asociez sarmalele noastre cu un Riesling d’Alsace… Rezultatul este oau!

In trecut branzeturile, in special cele maturate, erau asociate doar cu vinuri rosii, azi, insa, identificam unele asocieri inedite: vinurile albe sunt tot mai des oferite alaturi de branzeturi de capra, putin maturate sau chiar fresh, care prezinta de regula o textura mai pufoasa. La o intalnire intre prieteni, duminica dupa-amiaza, merge perfect o branzica, chiar cu un vin alb demisec, de exemplu un Gewurtztraminer, daca acesta zace prin figider sau tocmai pe acesta l-am comandat online sau l-am primit cadou de la prieteni.

Experimentati si sa nu va fie teama sa incercati diverse combinatii dintre mancare si diverse vinuri. In zilele noastre, gratie Internetului puteti sa comandati, simplu si usor, in functie de bugetul vostru, o varietate foarte mare de vinuri. Sa nu porniti cu diverse prejudecati sau sa va orientati doar dupa regulile de asociere, deoarece vinul bun nu este doar pentru snobi si pentru oamenii sofisticati. Viata este minunata, putem sa beneficiem la maxim de bunatatile din jurul nostru, fie vinuri sau mancare, doar sa fiti deschisi pentru experiente.

Sa aveti o primavara frumoasa!

Vinuri - Pachet vinuri Spania Selection
-5%

Pachet vinuri Spania Selection

705,00 Lei 669,00 Lei
Vinuri - Pachet Selectie Spumante
-5%

Pachet Selectie Spumante

505,00 Lei 479,00 Lei
Vinuri - Pachet Degustare Vinuri Albe
-5%

Pachet Degustare Vinuri Albe

568,00 Lei 539,00 Lei

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!